Jouw rugzak afstellen
Jouw rugzak afstellen
Wat moet ik weten over het afstellen van een rugzak? Deze handelingen zijn erg belangrijk, want het correct afstellen van de rugzak kan het draagplezier vergroten! Wanneer de rugzak goed is afgesteld op een individu, wordt hij makkelijker te dragen.
PLAATS DE RUGZAK CORRECT OP DE SCHOUDERS: 6-STAPPEN INSTRUCTIES
1. Maak alle riemen en bandjes los en doe hem om: vul de rugzak met een realistische lading wanneer je hem test op pasvorm.
2. Sla de heupvinnen om jouw heupen: zorg ervoor dat deze rusten op het midden van jouw heupbotten en maak de heupgordel vast met de gesp. Als de gordel te hoog zit, dan zal hij teveel druk op je buik/maag zetten. Als hij te laag zit, dan kan er wrijving ontstaan tussen de heupvinnen en benen tijdens het wandelen.
Opmerking: Het is ook vaak een persoonlijke keuze of je het fijn vindt om de rugzak hoog of laag te dragen.
3. Hierna ga je de schouderbanden verstellen: zet ze niet te strak, want de last van de lading moet worden gedragen/opgevangen door de heupgordel.
4. Het ankerpunt voor de schouderbanden moet tussen de schouderbladen liggen: en de padding van de schouderbanden moet zich om de hele schouder wikkelen. Als dit niet goed zit, dan is de schouderbanden verstellen niet het goede antwoord. Dit ligt namelijk aan de ruglengte; met de juiste ruglengte krijg je een maximaal bereik voor de armen én zal de anatomische S-vormige padding spanning bij de nekspieren weghalen.
Selecteer de juiste ruglengte (Standaard, SL of EL) bij kleinere rugzakken, of bij grotere modellen, selecteer het aanpasbare draagsysteem (VariQuick en VariFlex).
5. Zet de verstelbare borstriem op de juiste hoogte, maak hem vast en trek deze strak: en zorg ervoor dat deze de ademhaling niet beïnvloedt. Deze riem stabiliseert de schouderbanden (zo glijden ze niet naar de zijkant) en wordt standaard geleverd op de meeste Deuter rugzakken.
6. Trek de riemen op de heupgordel strak (stabilisatie-riemen) voor een betere beheersing van de lading of zet ze losser voor meer mobiliteit. Bij grotere rugzakken zit ook een stabilisatie-riem op de schouderbanden. Als deze losser zitten, heb je meer ventilatie tijdens het wandelen. Als je ze vastzet, zit de lading op je rug een stuk compacter en meer ingesnoerd. Hierdoor heb je meer stabiliteit op uitdagend terrein.
rugzak correct afstellen: Stabilisatie-riemen
Bij het correct afstellen van de stabilisatie-reiemen is er veel om rekening mee te houden: ze kunnen - afhankelijk van de instelling - je wandeling compliceren of vergemakkelijken:
-
Wanneer je een wandelrugzak op de juiste manier instelt, moet je de stabilisatie-riemen van de heupgordel afhankelijk van het terrein strakker zetten voor meer lastoverdracht of deze losmaken voor meer bewegingsvrijheid.
-
Bij rugzakken met een groot volume kan je de riemen op de schouderbanden van je rugzak aanpassen: los gezet zorgen ze voor betere ventilatie op licht terrein. Strak gezet geven ze een beter contact met de rug en dus meer stabiliteit op moeilijk terrein.
-
Op langere tochten kan je de verdeling van de lading van de rugzak tussen heup en schouders variëren door de schouderbanden of stabilisatieriemen los te maken of vast te zetten.
-
De banden voor het instellen van de positie werken het best met een hoek tussen 30° en 45° ten opzichte van het horizontale vlak.
-
Bij de deuter trekkingrugzakken kan de juiste hoek worden ingesteld door een hogere of lagere gesp op de rugzak in te stellen.
- Bij rugzakken met een klein volume gaat het iets anders vanwege het lagere gewicht van de lading. Hier is een nauwkeurige afstelling van de lengte van de rug mogelijk: het losdraaien of vastdraaien van de riemen voor het verstellen van de positie en de schouderbanden regelt de rugpositie van de rugzak. De hoek kan hier veel kleiner of zelfs negatief zijn.
ALS HET ANKERPUNT TE HOOG ZIT,
is de ruglengte te lang. Het ankerpunt van de schouderbanden eindigt te hoog bovenaan de nek. De padding van de schouderbanden trekt onder de oksel, wat kan leiden tot wrijving en irritatie. Deze positionering zorgt er ook voor dat de lading naar achteren helt.
Enkel de schouderbanden aanpassen is niet genoeg om dit probleem op te lossen. De juiste ruglengte kiezen is ook essentieel: zo krijg je volledige vrijheid tijdens het dragen en minder stress op de nekspieren. De ruglengte kan o.a. worden aangepast door de VariQuick en VariFlex systemen.
ALS HET ANKERPUNT TE LAAG ZIT,
dan is de ruglengte te kort. De padding van de schouderbanden rust te laag op de schouders. Hierdoor kunnen de banden in de schouders snijden en makkelijker afglijden.
3 STAPPEN OM DE RUGLENGTE AAN TE PASSEN MIDDELS HET VARIQUICK-SYSTEEM
Wanneer je de juiste rugzak hebt gevonden, is het belangrijk om deze ook correct te gebruiken. Met andere woorden, modellen met een verstelbare ruglengte en binnenframe moeten op de juiste positie worden ingesteld. En vergeet niet om de rugzak altijd correct in te pakken! Een combinatie van al deze factoren leidt tot een comfortabele draagervaring. Een onnauwkeurige afstelling doet de voordelen van een goed rugsysteem teniet.
- Bepaal de ruglengte.
- Maak de klittenband op het rugpaneel los.
- Rijg het vervolgens omhoog door de juiste bevestigingslussen (4 stuks), trek het aan en zet het vast.
2 STAPPEN OM DE RUGLENGTE AAN TE PASSEN MIDDELS HET VARISLIDE-SYSTEEM
Vind in een handomdraai de perfecte pasvorm voor elke ruglengte:
- Til de plastic gesp op die centraal op het draagsysteem is bevestigd.
- Trek of duw tegelijkertijd het middenstuk met de schouderbanden in de juiste positie.
LADING, RUGLENGTE EN DRAAGCOMFORT
Met zware lasten vanaf ca. 10 kg en langere looptijden, is een optimale aanpassing aan de individuele ruglengte van de drager cruciaal voor een comfortabele draagervaring. Daarom is het zinvol dat rugzakken met een inhoud van circa 35 liter of meer zijn uitgerust met het VariQuick systeem. Elk systeem voor het aanpassen van de ruglengte brengt echter extra gewicht met zich mee.
Bij kleinere volumes is het belangrijker om het nettogewicht van de rugzak zo laag mogelijk te houden. Daarom zijn onze standaard-, SL- en EL-modellen aangepast aan verschillende ruglengtes. We stemmen ze af op de proporties van een gemiddeld persoon met een atletisch postuur.